Pagina's

Gifsumak

Het oorspronkelijke leefgebied van de gifsumak (Rhus radicans) zijn de landen die aan de Stille Oceaan liggen, waaronder Noord Amerika, Japan en China. De plant is onbedoeld in de rest van de wereld geïntroduceerd en is daar soms verwilderd. Dat is dus geen goed idee geweest, zoals hieronder zal blijken. Een naam als gifsumak doet niet veel goeds vermoeden. In Engelstalige landen is het al niet veel beter en wordt de plant ‘poison ivy’ (giftige klimop) genoemd.
Bij het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Rhus, maken de geleerden zich er wat gemakkelijk vanaf: ze menen dat het simpelweg de naam van de gifsumak was in het oude Griekenland. Een goede verklaring zou echter kunnen zijn dat Rhus afkomstig is vanuit het Oud-Griekse woord rhodo, dat ‘rood’ betekent. De plant heeft roodachtige haren waarmee hij zich aan andere bomen kan vastklampen. Die verklaring wordt versterkt doordat het woord ‘sumak’ van het Arabische woord summaq (‘rood’) afkomstig is. Daarmee is de cirkel weer rond. Het tweede deel, radicans, betekent ‘wortelschietend’ komt uit het Latijn en verklaart dat de plant zijn wortel (radix) schiet vanuit de stam.

Aangezien deze column is opgenomen in het boek 'Gevaarlijke Planten' heeft de uitgever mij verzocht een deel van de column te verwijderen. Wil je deze of andere columns toch in zijn geheel lezen? Bestel dan het boek!

Zie linksboven op deze site voor bestelinformatie.