Pagina's

Muurpeper

De muurpeper (Sedum acre) komt voor in heel Europa, Klein-Azië en noordelijk Marokko. In Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland heeft hij zich weten te ontworstelen aan tuintjes en komt daar nu ook in het wild voor. Hij stelt weinig eisen aan de bodem, maar houdt wel van de volle zon. Het is een vetplant, die tot 25 centimeter hoog kan worden. De stengels liggen en vertakken zich sterk, zodat de plant in sommige gevallen zelfs dikke kussens vormt. Deze plantensoort je aantreffen tussen stoeptegels, langs kaden, muren of tussen grind, stoeptegels of basaltblokken van dijken.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Sedum, is afkomstig van het Latijnse woord sedo dat ‘zich vestigen’ betekent en de eigenschap van de muurpeper verklaart dat hij bijna overal kan overleven. Het tweede deel, acre, stamt eveneens uit het Latijns want acer is ‘scherp’ of ‘bitter’. Vergelijk het met het tegenwoordige Engelse woord acrid dat hetzelfde betekent. Maar beide woorden hebben hun bron uit het nog oudere Griekse woord akis dat ‘scherpe punt (van een pijl)’ heeft betekend.

Dan is tegelijkertijd ook zijn Nederlandse naam verklaard omdat de muurpeper zich immers ook op muren kan vestigen en zijn blad peperachtig scherp smaak. Om die reden werd de muurpeper vroeger tijden wel eens als kruid gebruikt, maar voorzichtigheid is altijd geboden. De plant bevat namelijk hoge concentraties aan piperidine alkaloïden, waaronder sedridines, sedinone en isopelletierine. Pipiridines zitten ook in zwarte peper (Piper nigrum) verscholen en geven deze specerij diens pittige smaak.

In oude en vergeten tijden werd de muurpeper gebruikt om gevallen van epilepsie en huidproblemen te behandelen, maar het was ook zo potent dat het in het oude Griekenland met een alcoholhoudende drank werd verdund en vervolgens werd toegepast om abortussen op te wekken. Onverdund opdrinken was geen goed idee omdat het plantensap irritaties en ontstekingen van de slijmvliezen (en die zitten niet alleen in je mond, maar bijvoorbeeld ook in je maag) zal opleveren, alsmede maag- en darmkrampen, verlammingsverschijnselen en een verlamming van de ademhaling. Diezelfde irritaties werden ooit echter wel met enig succes gebruikt om pijnlijke likdoorns en wratten te verwijderen.

Gelukkig hebben we ook nog de homeopathie waarbij men gelooft dat je allerhande giftige planten kunt gebruiken om gezondheidsproblemen op te lossen. Deze keer denkt de homeopaat dat een tinctuur werkzaam zal zijn tegen anale kloofjes en krampen. Ik hoop dat iedereen zo langzamerhand begrijpt dat je gewoon een paar druppels pure alcohol als duur medicijn aan het gebruiken bent.

In Engeland had de plant een mooie volksnaam: Welcome Home Husband Though Never So Drunk. Het eten van muurpeper zou je viriliteit kunnen verhogen. Het blad werd door de man als peperige smaakmaker op vlees gegeten en daarna zouden zijn seksuele prestaties verbeteren.

Geen opmerkingen: